Theatergilde speelde…


Zaterdag 7 april 2018 – “Hier en Nu”

Bart Mulders, Rogier Roding, Mike Nieuwland, Wouter van Zaane, Judith van Vark en Jeroen Vos speelden een lang, ongescript stuk. Nadien volgde nog 2 kortere stukken.

In het hier en nu ontstonden zo verhalen over vaders die zoons met drugs-problemen teveel tegemoet kwamen, zeer strenge tantes met onvervulde kinderwensen, zwagers van wie de vaders moorden hadden gepleegd en vrienden die elkaar hun vrouwen leenden. In de afronding werden donaties aan zieken misbruikt voor aanschaf van Ferrari’s en bleken speelgoedtreintjes miljoenen waard!

Zaterdag 20 januari 2018 – “Alles of Niets”

Het Theatergilde maakte opnieuw volledig geïmproviseerd theater. Bart Mulders, Rogier Roding, Mike Nieuwland, Wouter van Zaane en Pauline Koehorst speelde zonder vangnet, zonder veiligheidslijnen, zonder script! En ontstonden scenes over bands die uit elkaar dreigen te vallen, over een directeur die vanwege geldgebrek bij zijn medewerker aanklopt, over een kinderopvang waar niet alles helemaal volgens de regels gaat, over stiefkinderen die liefde vinden bij elkaar en nieuwe inkomensbronnen aanboren.

Zaterdag 30 september 2017 – “Alles”

Nieuwe coach, nieuwe stad, nieuwe theaterlokatie: “ALLES” was nieuw. Het Theatergilde ging er voor!

Er was een fijn publiek voor deze primeur der primeurs. We gingen de vloer op, maar we improviseerden ook als groep met 5 mensen tegelijk. Relaties groeiden en sneuvelden, ruzies werden begonnen en bijgelegd. We bleven kijken naar posters aan het plafond, twee bouwvakkers deelden meer dan ze dachten, een goede vriend werd uit het bedrijf gezet, een rookstoel ging in rook op, de Makro werd nog net gehaald, een dochter wilde niet naar Parijs met haar moeder, maar ging uiteindelijk toch op reis.

Zaterdag 28 november 2016 -“zieleslaap”

zieleslaap_1

5 mensen ontwaken na een bijna-dood ervaring in veen ruimte zonder ramen, deuren of muren. Maar weg kunnen ze ook niet. Het blijkt dat een ieder een volgende bestemming zal ontvangen en daarna door zal reizen. Hemel, hel, reïncarnatie, een-met-de-natuur of terug naar je leven. Dat dat een groep van vijf mensen wat onder druk zet, spreekt voor zich.

 Zaterdag 24 september 2016 – 6 degrees of separation

De theorie zegt dat iedereen slechts zes stappen of minder van elkaar verwijderd is. Alle mensen ter wereld zouden elkaar makkelijk in 6 stappen kunnen bereiken.

“5 mensen, 5 stappen: welke 6e stap brengt ze allemaal bij elkaar?”

6-degrees-of-separation

Het Theatergilde speelde dit keer een compleet geïmproviseerd theaterstuk. Er was GEEN uitgangssituatie, geen script, geen vooraf vastgestelde personages! Het verhaal besloeg uiteindelijk ongeveer 1 1/2 uur. Wouter van Zaane, Jeroen Vos, Judith van Vark, Bart Mulders en Mike Nieuwland creëerden een bijzonder groep mensen. Bas, een manager van een sociale werkplaats en zijn (nogal agressieve) vrouw Christel hadden een moeizame relatie, zeker na zijn ontslag ten gevolge van het slaan van een personeelslid van de sociale werkplaats. Deze Freek, die eigenlijk alleen maar goed kon schroeven, had een broer Stijn. Zijn broer runde een kunsthandel. Verder was er nog een sportschoolhouder die af en toe buiten de wet stapte om wat klusjes te klaren.

 

De zesde stap bleek het beroemste schilderij van Reembrandt (nee, geen Rembrandt). Dat het uiteindelijk niet aan de muur kwam te hangen was eigenlijk wel te verwachten…

Zaterdag 28 mei ’16 – “It Heitelân”

Het is 2030, net als de meeste Europese landen zal Nederland dit jaar opgaan in een verenigd Europa. De extremistische groep It Heitelân voert hier al jaren actie tegen en grijpt nu naar zwaardere middelen om het verdwijnen van het zelfstandige Nederland tegen te gaan.

heitelan-theatergilde

Het Theatergilde speelde een geïmproviseerd theaterstuk van ongeveer 1 1/2 uur, over een actiegroep die, om hun stem kracht bij te zetten, een school gijzelde en niet in stonden voor de gevolgen als hun wensen niet werden ingewilligd.

Deze voorstelling werd gespeeld door Natalie Verbeke, Rogier Roding,Wouter van Zaane en Bart Mulders.
Scenario en regie: Eric Vinken

Zaterdag 26 maart ’16 – “De laatste ronde”

“De legendarische bokser Jacob Lubbers vecht zijn afscheidswedstrijd”

laatste-ronde

Opnieuw speelde het Theatergilde een geïmproviseerd theaterstuk van ongeveer 1 1/2 uur. De situatieschets werd ter plekke door de regisseur onthult en was een volstrekte verrassing voor zowel publiek als spelers!

De bokser Jacob Lubbers begon aan zijn laatste gevecht. Geen van de mensen om hem heen wisten dat hij een hersentumor had en niet lang meer te leven. Zijn vrouw (en manager) Charlotte Lubbers-van Klaveren had, zonder iemands medeweten, jaren terug een one-night stand gehad met de tegenstander van Jacob, Ivan Drago. Die stalkte haar nu… Tegelijk had zij een affaire met de broer van Joacob, Hendrik. Deze Hendrik was Jacob’s steun en toeverlaat… Zijn trainer, Floris Blanchard, wilde eigenlijk zijn carrière voorzetten bij een ander bokser maar zijn lief Gabriella Diaz, de verzorger van Jacob, wilde niet met hem mee. Dat Floris Jacob weer in vorm had gekregen met doping, die schadelijk was voor het brein, was iets wat niemand hoefde te weten. En dat hij Ivan per ongeluk boos had gemaakt de avond voor het gevecht… beter niets over zeggen! Gabriella had de avond voor het gevecht Jacob nog proberen te versieren, maar had tegelijk een weddenschap van 1 miljoen lopen op zijn gevecht, dus dat er slaapmedicatie in zijn bidon zat… En toen begon het gevecht, en het theaterstuk.

Voor het gevecht liepen de emoties al hoog op. Maar toen Jacob bij zijn laatste gevecht stierf en zijn team zich weer verzamelde in de oefenruimte, bleken de relaties nog meer onder druk te komen staan!

 

Deze voorstelling werd gespeeld door Rogier Roding, Judith van Vark, Natalie Verbeke, Mike Nieuwland en Jeroen Vos. Regie: Eric Vinken.


Zaterdag 23 januari 2016 – “Nagelaten”

Soms loopt een erfenis anders dan verwacht.

theratergilde-nagelaten

Opnieuw speelt het Theatergilde een geïmproviseerd theaterstuk van ongeveer 1 1/2 uur. De situatieschets wordt ter plekke door de regisseur onthult en is een volstrekte verrassing voor zowel publiek als spelers!

Lokatie: zaal “D’n Bal”, Ginnekenweg 230, Breda


Zaterdag 28 november 2015 – “Als het doek gevallen is”

Curtain

‘Als het doek gevallen is’ geeft een kijkje in de kleedkamer van vier acteurs na hun voorstelling. In drie ‘aktes’ zien we ze aan het begin van hun tournee, in het midden, als het stuk een succes wordt, en aan het einde van de tournee, bij de laatste voorstelling. Is het viertal achter het podium net zo’n succesteam als erop?

‘Als het doek gevallen is’  is een geïmproviseerd theaterstuk van ongeveer 1 1/2 uur. De situatieschets wordt ter plekke door de regisseur onthult en is een volstrekte verrassing voor zowel publiek als spelers!

‘Als het doek gevallen is’ werd gespeeld door Mariët Bastiaansen, Bart Mulders, Pauline Koehorst en Jeroen Vos

Lokatie: zaal “D’n Bal”, Ginnekenweg 230, Breda


Zaterdag 10 juli 2015 – “De tellingen”

tellingen

Het is de avond van de verkiezingen. De stembureaus zijn dicht. Het is wachten op de uitslagen. De 4 lijsttrekkers zitten bij elkaar achter de schermen van de live televisie uitzending.

Wat zijn de voorlopige uitslagen? En: wat doen die voorlopige uitslagen met deze mensen? En wat voor mensen zijn politici eigenlijk, buiten het zicht van de camera’s…

“De tellingen” werd 10 juli 2015 gespeeld door Mike Nieuwland, Mariet Bastiaansen, Bart Mulders en Jeroen Vos. De regie was in handen van Eric Vinken.